Sloboda danas nije namijenjena čovjeku, već tržištu

razgovor sa Đorđem Krajišnikom

Kadinjača detalj02 photo Ivan Hrkaš

Kadinjača, photo: Ivan Hrkaš

U Domu omladine u Beogradu 25. januara premijerno je izvedena predstava Budućnost pročitana u betonu i kamenu autora i reditelja Bojana Đorđeva. Riječ je o teatarskom projektu koji je posvećen spomenicima Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

U osvit Oktobarske revolucije 1917. godine, stoji u najavi ove predstave, Vladimir Iljič Lenjin piše da jedini način na koji možemo ostati vjerni revoluciji jeste da je posmatramo kao umjetnost. Slijedeći tu misao, autori predstave Budućnost pročitana u betonu i kamenu istražuju i čitaju spomenike jugoslovenske Narodnooslobodilačke borbe istovremeno i kao tragove revolucije i koordinate za novo društvo.

Impuls iz Mostara

Budućnost pročitana u betonu i kamenu, kako se dalje navodi, daje pogled na komunističku umjetnost i politiku 20. vijeka, pružajući putovanje partizanskim šumama Jugoslavije, ekskurzije na Kozaru, Sutjesku i Kadinjaču, na radne akcije izgradnje budućnosti kroz privremeno i nepredvidivo iskustvo pozorišta. To je, istaknuto je, pozorišna struktura, poziv na zamišljanje, posmatranje i dešifrovanje društva – i u svojoj konačnici – poziv na fizičko aktiviranje tjelesne inteligencije.

Prema riječima Bojana Đorđeva, prvi impuls za predstavu je nastao tokom njegove posjete Partizanskoj nekropoli Bogdana Bogdanovića u Mostaru 2012. godine.

 

ceo članak – časopis Dani 973 05.02.2016.